Byt till denna på OM JOHN sidan

John Ricketts, har arbetat professionellt med hästkommunikation i mer än 20 år. Den stora passionen för hästar uppstod redan i väldigt tidig ålder. Som 15-åring började John arbeta i galoppstall och red häck- o steeplechaselopp åt de levande legenderna Jenny Pitman och Nicky Henderson. Efter att ha träffat sin blivande fru, Lena, flyttade han till Sverige 1989 och tillsammans har de framgångsrikt tränat galopphästar i många år.

Som välkänd problemlösare har John arbetat med galopptränare i hela Skandinavien. Han har hjälpt bland annat Evidensias kliniker med hästar de inte kunnat behandla på grund av oregerlighet och otaliga hästägare har genom åren fått hjälp att lösa problem med lastning och skoning.

Under sin många år som tränare av galopphästar har John byggt upp en gedigen kunskap om såväl hästens exteriöra förutsättningar och träningsfysiologi liksom förebyggande av skador och rehabilitering. 23 års erfarenhet av professionellt hovslageri ligger också till grund för stora kunskaper kring hästens anatomi.

Förutom hästens förmåga och utbildning, är ekipagets utveckling i lika hög grad beroende av ryttarens förhållningssätt till hästens natur. För att öka sin kunskap kring den pedagogik som krävs i kommunikationen med ryttare som strävar efter utveckling och prestation genomförde John en certifierad utbildning i NLP, Neurolingvistisk Programmering, i Manchester 2010. I kombination med lång erfarenhet, stor passion och omfattande studier av olika tränare och metoder har detta gett John verktyg att skapa en väl genomtänkt helhetssyn på ekipagets utvecklingsprocess.

En allt större del av de aktuella uppdragen handlar om att coacha såväl elitryttare som hobbyryttare att nå en högre nivå, oavsett disciplin.

 

– It’s all about body position and energy

En häst vet hur den ska bete sig i sitt eget ”samhälle” men när vi tar den till vårt, och förväntar oss att den ska göra det vi ber den om, ställer vi väldigt höga krav på den. Vi måste ta ansvar för det vi ber om, och det är vår skyldighet att förbereda hästen så bra att den kan lyckas och känna sig säker!

– Knowledge is the key to success

John har lagt ner väldigt mycket tid på att studera många olika tränare runt om i världen i olika discipliner. Han har läst mängder av litteratur om forskning och hästvetenskap, besökt clinics, seminarier och kurser. Men framför allt har han spenderat otaliga timmar med den bästa läraren av alla – hästen.